Nematod adı verilen yuvarlak solucanlar, dünya üzerinde en kalabalık biçimde yaşayan canlı türü özelliği taşır. Dünya üzerinde şu an hayattaki her insana denk gelebilecek olan 57 milyar adet nematod bulunuyor. Bu nedenle Mono Gölü vb özellikteki sert yaşam koşullarında dahi yuvarlak solucanlarla karşılaşmak olası.

Üç cinsiyetli solucan Mono Gölü içerisinde keşfedildi.
Mono Gölü’nde gerçekleştirilen iki senelik çalışmada araştırmacılar, göl içerisinde çok sayıda nematod örneği tespit ettiler. Yaşam alanlarında gerçekleştirilen bu çalışmada nematodların hem sayılarının,hem de alanda yer alan diğer mikroskobik canlı türlerinden daha fazla olduğu tespit edildi. Bu durum neticesinde nematodların, Mono Gölü’nün en baskın tür olduğunu gösterdi.
Üç Cinsiyetli Solucan Türü Keşfedildi

Üç cinsiyetli solucan türü Aunema sp.
Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü bünyesinde araştırmalarını gerçekleştiren bilim insanları, gerek gölde gerekse de göl çevresinde hayatını sürdüren sekiz tane mikroskobik solucan türü bulduklarını açıkladılar. Keşfedilen bu 8 tane solucan türünden bir tanesinin diğer solucan türlerinden ayrılmasına sebep olan özel bir durumu mevcut. Aunema sp. adı verilen bu solucan üzerinde üç cinsiyet barındırıyor.
Nematodlar (yuvarlak solucanlar), cinsiyet ayrışması safhasında oldukça basit bir döngüden geçerler. Yeni keşfe kadar nematodlar için hermafroditler yani çift cinsiyeti üzerinde barındıranlar ve erkek cinsiyette olanlar şeklinde 2 tip bulunurken, Aunema sp. tür adı verilen nematodun üç cinsiyet barındırdığı tespit edildi. Bu solucan 3. bir cinsiyet olarak üzerinde dişil cinsiyeti de barındırıyor.

Bu solucan türü Mono Gölü içerisinde tespit edildi.
Canlı Yavru Doğumu Tespit Edildi
Aunema sp. adı verilen bu üç cinsiyetli solucan türünün üzerinde üç cinsiyeti barındırmasının haricinde bir de yumurta bırakan nematod türlerinden farklı olarak yavru doğumunu canlı yavru doğumu şeklinde yaptığı da ortaya kondu.
Bilim insanları bu solucan türünün cinsiyet durumu ve doğum şeklinin gölün aşırı tuz oranı ve alkali özellik taşımasından kaynaklanabileceğinin de altını çizdi. Türler içerisinde ortama uyum aşamasında meydana gelen adaptasyonların çok farklı şekillerde olabileceği ifade edildi.
Bir cevap yazın